Actueel en algemene ontwikkelingen

28-08-12 16:36

Roken van wiet door jongeren maakt dommer. Zo concluderen onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift PNAS. Tieners die regelmatig blowen voor hun 18e, blijken op 38-jarige leeftijd een lager IQ te hebben.

 

Een team onderzoekers van King's College, University of Otago en Duke University analyseerde de gegevens van 1037 inwoners van Nieuw-Zeeland. Zij werden van hun geboorte tot hun 38e gevolgd. Hun intelligentie, geheugen en concentratie werden gemeten op de leeftijd van 7, 9, 11 en 13 jaar. Bovendien werd naar hun cannabisgebruik gevraagd toen ze 18, 21, 26, 32 en 38 jaar waren.

 

De schade bleek het grootst bij deelnemers die voor hun 18e waren begonnen met blowen. Zij hadden vaker problemen met hun geheugen en concentratie. Tegen de tijd dat ze 38 jaar waren, was hun IQ gemiddeld met 8 punten teruggelopen. Tieners zijn waarschijnlijk kwetsbaarder voor de schadelijke effecten van cannabis dan volwassenen omdat hun hersenen nog in ontwikkeling zijn.

Lees meer
6 Comments | Geplaatst door Afdeling Communicatie

Actueel en algemene ontwikkelingen

14-06-12 14:04

Levensgevaarlijke stof 4-MA met onmiddellijke ingang verboden

De stof 4-methylamfetamine, die de laatste tijd vaker opduikt in speed, wordt met onmiddellijke ingang verboden.

Datum ingang van het verbod: 13 juni 2012

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) heeft dat besloten, na advies van het Coördinatiepunt assessment en monitoring (CAM) nieuwe drugs. De stof, aangeduid als 4-MA, kan leiden tot extreme oververhitting van het lichaam, met mogelijk dodelijke afloop.   

Lees meer
1 Comments | Geplaatst door Afdeling Communicatie Sanelco