Cannabis effecten en symptomen

Eigenschappen, gebruik en testen van cannabis

Wilt u een cannabistest bestellen omdat u gebruik vermoedt? Lees hieronder hoe u gebruik kunt herkennen, wat de effecten en gevolgen van cannabisgebruik zijn, en welke test voor u geschikt is.

Wat is cannabis?

Cannabis (Cannabis Sativa of hennep) omvat hasj en wiet in diverse verschijningsvormen. Als de toppen van de vrouwelijke hennepplanten worden gedroogd en verkruimeld, ontstaat marihuana, beter bekend als weed of wiet. Het is ook mogelijk om van de hars van de hennepplant plakjes te persen. Het product wat hieruit ontstaat noemen we hasj. Het zeer geconcentreerde extract hasj-olie wordt aangemerkt als een hard drug. THC (tetrahydrocannabinol) is het belangrijkste psychoactieve bestanddeel van cannabis.

Hoe wordt cannabis gebruikt?

De meest voorkomende manier om cannabis te gebruiken is het roken in een joint: een sigaret met daarin tabak en verkruimelde cannabis, beter bekend als blowen. Het kan ook zonder tabak of via een (elektronische) verdamper of waterpijp gerookt worden, of gegeten worden in de vorm van spacecake of andere gebakken producten, maar dat komt minder vaak voor. Als u bij uw kind of partner regelmatig doormidden gebroken sigaretten vindt, kleine reepjes karton of kleine hersluitbare plastic zakjes, dan kan dit er op wijzen dat hij of zij cannabis gebruikt.

Symptomen van cannabisgebruik

Hasj of wiet rookt, hebben een sterk herkenbare geur. Als iemand onder invloed is, dan zie je soms dat het oogwit iets rood doorlopen is. Verder zijn de pupillen wijder. Gebruikers worden soms giechelig en krijgen zin om te eten, met name zoete dingen. Iemand kan suffig en loom zijn, maar ook opgewekt.

De effecten van cannabis

Gebruikers ervaren cannabis meestal als rustgevend, ontspannend en geestverruimend.

In een te hoge dosis kan cannabis angst, paniek en psychotische symptomen veroorzaken. Cannabisgebruik wordt in verband gebracht met diverse psychische en cognitieve problemen. Er is toenemend bewijs dat cannabisgebruik het risico van een latere psychotische stoornis vergroot. Dit risico neemt toe met de frequentie van het cannabisgebruik en is vermoedelijk groter naarmate er op jongere leeftijd wordt gestart met gebruik.

Personen met een voorgeschiedenis van psychotische symptomen lopen een groter risico op het krijgen van een psychose na cannabisgebruik dan mensen zonder deze voorgeschiedenis. Mogelijk spelen genetische factoren hierbij een rol.

Cannabisgebruik is ook in verband gebracht met het ontstaan van andere psychische problemen, zoals angststoornissen en depressie, hier moet echter meer onderzoek naar gedaan worden voor er van een rechtstreekse invloed genoemd kan worden.

Cannabisgebruik op jonge leeftijd

Consumptie van cannabis komt het meest voor onder jongeren en jongvolwassenen. Bij scholieren neemt het gebruik van cannabis toe naar mate zij ouder worden. Weinig leerlingen van twaalf jaar hadden in 2013 ervaring met cannabis (0,3%). Op zestienjarige leeftijd had ruim een op de vier scholieren wel eens cannabis gebruikt (27%). Een op de acht zestienjarigen was een actuele gebruiker (13%).

Een vroege startleeftijd van cannabisgebruik wordt in verband gebracht met een verhoogd risico op het later ontwikkelen van psychische stoornissen, afhankelijkheid, het gebruik van harddrugs en mogelijk cognitieve stoornissen. Welke mechanismen hierbij een rol spelen (bijv. effecten van cannabis op het ontwikkelend brein, aanleg, en/of sociale processen) is niet precies bekend.

Ook een vroege startleeftijd van het roken van tabak wordt bij jongeren in verband gebracht met een verhoogd risico op het ontstaan van cannabismisbruik en cannabisafhankelijkheid.

Afhankelijkheid

Gebruikers kunnen afhankelijk worden van cannabis, vooral bij frequent gebruik en een vroege startleeftijd. Vaak zijn ook andere persoons- en omgevingsfactoren in het spel, zoals problemen op school of sociale problemen waarbij cannabis gebruikt wordt om deze problemen te vergeten. Cannabisgebruik komt veel voor in een bepaalde leeftijdsfase waarop geëxperimenteerd wordt, meestal gaat dit vanzelf weer voorbij. Niet elke cannabisgebruiker stapt over op harddrugs of raakt verslaafd.

Testen op cannabisgebruik

Sanelco heeft diverse testen waarmee cannabisgebruik kan worden aangetoond.
U heeft de keuze tussen urine- en speekseltesten. Welke test voor uw situatie het meest geschikt is leest u hieronder.

THC wordt opgeslagen in het vetweefsel. Zo’n 50% van de THC zit daar na een week nog steeds en 10% na een maand. Slechts één joint per week of zelfs eens per maand zorgt voor een permanente aanwezigheid van THC in het lichaam. Sporen hiervan zijn soms weken later nog terug te vinden in de urine.

Met een urine-sneltest kan cannabisgebruik in ieder geval de eerste 48 uren na gebruik worden aangetoond, en in het algemeen tot enkele weken daarna ook nog wel. Dit hangt natuurlijk ook af van de frequentie en hoeveelheid van gebruik, en diverse lichamelijke kenmerken zoals het gewicht van de gebruiker.

In speeksel is THC nog zo’n 8 tot 14 uur na gebruik aan te tonen. Daarna meestal niet meer. Wanneer u zeer recent cannabisgebruik wilt aantonen, dan is deze test zeer geschikt.

Een Sanelco cannabistest verkrijgt u bij Sanelco van farmaceutische kwaliteit voor concurrerende prijzen. Bovendien kunt u bij ons veilig kopen, dankzij onze geen-gezeur-garantie. Als u vandaag voor 17:00 uur een cannabistest bestelt, dan wordt deze dezelfde werkdag nog verzonden. De test wordt discreet geleverd per post in een blanco envelop.

Zet de eerste stappen naar stoppen met drugsgebruik

Ontvang de PDF (hulp bij het stoppen met drugs) gratis in je Mailbox