Ferritine zelftest (ijzertekort)

IJzertertekort test

Een ijzertekort test uitvoeren? IJzertekort in het menselijk lichaam komt vaker voor dan u denkt. Een gebrek aan ijzer kan zorgen voor vermoeidheid en verminderde gezondheid. Een ijzertekort kan vaak gemakkelijk worden tegengegaan door verandering in voeding.

Krijg meer opheldering in uw eigen gezondheidstoestand met de Ferritine zelftest. Hiermee verkrijgt u in korte tijd meer duiding over de mogelijke oorzaken van uw vermoeidheidsklachten.

»  Test u zelf gemakkelijk en snel thuis
»  
Bekijk binnen een kwartier de uitslag
»  
Werk -binnen een dag- verder aan uw gezondheid met het verkregen testresultaat

€ 19,95  (incl. BTW)

Test uzelf gemakkelijk thuis

Snelle uitslag van de test (binnen 15 minuten)

Geeft sturing aan uw gezondheid

Voordelen van ijzertekort testen

IJzer speelt een belangrijke rol bij het transport van zuurstof vanuit de longen. IJzer is namelijk belangrijk voor de vorming van rode bloedcellen. Dit zijn de ‘transporteurs’ van zuurstof naar alle organen en cellen. Daarnaast helpt ijzer bij de afbraak van schadelijke stoffen. Dat komt doordat het mineraal de productie van natuurlijke afvalstoffen stimuleert.

Schildklier test

Mogelijke oorzaken ferritine tekort

Een aantal mogelijke oorzaken van een tekort aan ferritine zijn:

  • Bloedverlies, bijvoorbeeld bij menstruatie.
  • Het lichaam neemt te weinig ijzer op.
  • Je eet te weinig ijzerrijk voedsel, bijvoorbeeld bij een vegetarisch dieet.
  • Langdurige fysieke inspanning, bijvoorbeeld bij uithoudingssporten.

Ferritine waarde

De Ferritine waarde is een belangrijke trigger om (indirect) te kunnen vaststellen of er mogelijk sprake is van een ijzertekort. Het ferritinegehalte van een gezonde volwassen man ligt tussen de 20 en 250 microgram per liter, voor een volwassen vrouw ligt het tussen de 20 en 100 microgram per liter.

Als de ferritine waarde te laag is wijst dit op een lage ijzervoorraad. Wanneer er te weinig ijzer in het lichaam beschikbaar is, zal het lichaam de ferritine voorraad aanspreken. Raakt deze voorraad op, dan produceert het lichaam onvoldoende rode bloedcellen en spreek je van bloedarmoede. Van een ijzertekort hoef je niet direct last te hebben, maar leidt dit tot bloedarmoede dan geeft dit meestal wel klachten. Mogelijke symptomen zijn: vermoeidheid, spierzwakte, concentratieproblemen en hoofdpijn.

Ferritine zelftest

Met de Ferritine zelftest kan men eenvoudig controleren of vermoeidheid veroorzaakt wordt door een mogelijk ijzertekort. Een sneltest scheelt vele mogelijke tussenstappen om een antwoord te vinden op uw vermoeidheidsvraag. Twijfel daarom niet en neem het heft in eigen handen. Een eenvoudige test kan u helpen bij het zoeken naar de oorzaken van uw vermoeidheid om zo verdere stappen te zetten naar een meer gezond en uitgerust leven.

Meer informatie over ijzer in lichaam en bepaalde aspecten van een ijzertekort leest u hieronder!

Ferrritine test

U prikt met het bijgevoegde lancet in uw vinger en laat druppels bloed in de uitsparing van de test vloeien.

 

Draai hierna de dop van het bijgeleverde flesje met buffervloeistof en voeg een aantal druppels toe in de uitsparing.

De test zal hierna zijn functie vervullen en in een korte tijd een uitslag geven.

De uitslag is kwalitatief wat betekent dat u een duiding krijgt in de vorm van een ‘positief’ of ‘negatief’ resultaat.

Met dit resultaat kunt u mogelijk bepaalde zaken uitsluiten en vervolg stappen zetten in de zoektocht naar uw gezondheid

Wanneer de ijzerwaardes in het bloed te laag zijn, kunt u last krijgen van vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid, hartkloppingen en kortademigheid. Ook kunt u zich slap en futloos voelen en bevattelijker zijn voor infecties.

 

Hieronder een overzichtslijstje met de meest frequent voorkomende symptomen:
– Extreme vermoeidheid
– Concentratieproblemen
– Zwakte, slap voelen
– Bleke huid
– Pijn in de borst
– Snelle hartslag
– Kortademigheid
– Hoofdpijn
– Duizeligheid
– Koude handen en voeten
– Ontstoken/ pijnlijke tong
– Broze nagels
– Slechte eetlust
– Infectiegevoelig

Uiteraard betekenen deze symptomen niet direct dat u een ijzertekort zult hebben. Wees daarom voorzichtig met- of neem niet per direct, extreme maatregelen bij het herkennen van enkele bovengenoemde symptomen.

In principe is de test geschikt voor mannen en vrouwen van iedere leeftijd. Wanneer u enkele symptomen bij uzelf herkent is het verstandig om dit verder te onderzoeken.

Bepaalde groepen in onze bevolking hebben een grotere kans op een ijzertekort. Denk bijvoorbeeld aan  kinderen en vrouwen die menstrueren.

De grootte van een hevig ijzertekort zal niet direct levensbedreigend zijn. Echter, er zijn enkele groepen in onze samenleving die sneller risico lopen dan de gemiddelde mens. Denk hierbij aan:

 

– Vegetariërs krijgen vooral non-heemijzer binnen doordat zij alleen plantaardige voedingsmiddelen eten. Deze vorm van ijzer neemt het lichaam minder goed op.

– Baby’s en kinderen hebben ijzer nodig voor een normale groei en ontwikkeling.

– Vrouwen en meisjes die menstrueren verliezen ijzer. IJzer zit namelijk in het bloed. Vooral bij meiden die nog in de groei zijn en al menstrueren, is het ijzergehalte een aandachtspunt.

– Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, lopen een verhoogd risico op een ijzertekort. (20% leidt aan een ijzertekort) Daarom gebruiken ze vaak een voedingssupplement met ijzer, na aanraden van hun huisarts.

IJzer speelt een belangrijke rol bij het transport van zuurstof vanuit de longen. IJzer is namelijk belangrijk voor de vorming van rode bloedcellen. Dit zijn de ‘transporteurs’ van zuurstof naar alle organen en cellen. Daarnaast helpt ijzer bij de afbraak van schadelijke stoffen. Dat komt doordat het mineraal de productie van natuurlijke afvalstoffen stimuleert.

Als het lichaam te weinig ijzer opneemt, neemt het zuurstoftransport af. De spieren kunnen hierdoor onvoldoende zuurstof krijgen. U voelt zich futloosmoe en u heeft snel last van duizeligheid en hoofdpijn. Een aanhoudende vermoeidheid en bloedarmoede kunnen wijzen op een ijzertekort. Iemand kan aan ‘de buitenkant’ vaak ook zien of er sprake is van een ijzertekort. Een persoon is dan namelijk erg bleek.

IJzer komt in voeding in twee vormen voor: heemijzer en niet-heemijzer. Het lichaam neemt heemijzer veel beter op dan niet-heemijzer. In vis en vlees vind u veel heemijzer. Niet-heemijzer vindt u in groente, fruit, aardappelen, brood en overige graanproducten. Plantaardige voedingsmiddelen bevatten daarnaast vaak natuurlijke stoffen die ervoor zorgen dat uw lichaam ijzer afvoert, in plaats van opneemt. U heeft vast wel eens gehoord dat spinazie een bron van ijzer is. Dat klopt wel, maar het lichaam neemt er maar relatief weinig van op. Overleg met huisarts of diëtist bij een door een arts vastgesteld optredend ijzergebrek welke voeding het best geconsumeerd kan worden.

Belangrijk is dat u meerdere malen test om zo een concreet beeld te krijgen van een mogelijk ijzertekort. De hoeveelheid ijzer in het bloed kan per dag verschillen, afhankelijk van bijvoorbeeld een menstruatie of een verwonding.

 

Vervolg stappen voor het hebben van een ijzertekort is het volgen van een dieet of het nemen van additionele supplementen.

Met een ‘positieve’ uitslag is het verstandig om dokter te raadplegen. Deze zal vervolg stappen met u bespreken.

We gebruiken cookies om uw ervaring op onze website te verbeteren. Door op deze website te browsen, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies.