Veelgestelde vragen over coeliakie en testen

Is er verschil tussen glutenallergie, glutenintolerantie en coeliakie?

Nee, in de dagelijkse praktijk wordt er allemaal hetzelfde mee bedoeld. De oorzaak van de ziekte is dat de patiënt geen gluten verdraagt en dus lijdt aan glutenintolerantie. In de volksmond wordt dit “glutenallergie” genoemd. Deze term is in feite onjuist, omdat er geen echte allergische reactie optreedt. Een allergische reactie is namelijk een heftige overreactie van het immuunsysteem. Denk bijv. aan allergie voor wespengif en pinda’s, maar ook aan hooikoorts. Dit doet zich bij glutenintolerantie niet voor. Coeliakie is de medische term die verwijst naar het hele ziektebeeld dat samenhangt met glutenintolerantie.

Kan de test ook bij kinderen worden gebruikt?

Ja, de testresultaten bij kinderen zijn hetzelfde als bij volwassenen. Voor heel kleine kinderen (tot ca. 5 jaar) is het echter niet verstandig om een vingerprik te doen. Het risico bestaat dat de automatische lancet te diep prikt voor een klein kindervingertje. Wij adviseren om bij jonge kinderen een hielprik uit te voeren, zoals ook bij baby’s gebeurt.

Kan ik de test vaker uitvoeren?

Nee, het is een test voor eenmalig gebruik. Maar het is uiteraard geen probleem om met een nieuwe testkit nogmaals te testen. Er is immers maar één druppeltje bloed voor nodig. En een vingerprik is niet belastend.

Hoeveel tests zitten er in een verpakking?

In elke verpakking zit één test, plus alles wat u verder nodig hebt om de test uit te voeren.

Wat houdt het CE-merk in?

Een CE-merk garandeert dat het product veilig is en aan consumenten verkocht mag worden. Voor de toekenning van dit merk moeten het product, de fabrikant en de distributeur aan de wettelijke regels en veiligheidsvoorschriften van de Europese Unie voldoen.

Ik eet al glutenvrij. Is het zinvol om nu nog een test te doen?

CoeliaTest toont de aanwezigheid aan van een specifiek “coeliakie-eiwit” (tTG-IgA) dat vrij komt wanneer bij een coeliakie-patiënt de darmwand wordt geprikkeld door gluten. Stopt u met het eten van gluten, dan zal het tTG-IgA-niveau geleidelijk dalen.

Hoe snel het eiwit uit het bloed verdwijnt, verschilt van persoon tot persoon. Het is vooral afhankelijk van het niveau van de tTG IgA voordat u begon glutenvrij te eten, en van de periode dat u nu glutenvrij eet. Als u een gemiddelde concentratie “coeliakie-eiwit” in het bloed had, is dit meestal een aantal weken later nog aan te tonen. Bij heel hoge beginwaarden zijn soms zelfs na een jaar nog sporen aantoonbaar.

Overigens is het niet verstandig om glutenvrij te gaan eten voordat een arts de diagnose “coeliakie” heeft gesteld. Als u de ziekte inderdaad heeft, is periodieke controle door een maag-darm-arts (vaak 2-jaarlijks) belangrijk.

Coeliakie gaat meestal gepaard met een verstoorde voedselopname waardoor tekorten kunnen ontstaan aan o.a. vitamine D, calcium en ijzer. Als daar niets aan gedaan wordt, loopt u risico op bloedarmoede, een verstoorde bot-aanmaak en groeistoornissen. Bent u glutenvrij gaan eten en heeft dat de klachten verminderd, dan kunt u zich het beste aan uw dieet houden en naar uw huisarts gaan om hem te vertellen over uw ervaringen.

Ik heb vandaag gluten gegeten.Kan ik de test dan doen?

Ja, dat is de normale situatie waarin getest wordt. Alleen het omgekeerde is waar: het heeft weinig zin de test te doen wanneer u al langere tijd glutenvrij eet.

De automatische lancet prikte niet goed. Wat nu?

Leest u alstublieft de bijsluiter eerst rustig door voor de instructies. Het is belangrijk dat u de vinger stevig tegen de lancet drukt. Doet u dit niet, dan kan de prik uitblijven of niet diep genoeg zijn. In dit geval kunt u het plastic blokje met het naaldje terugduwen in de lancet, tot hij weer vast klikt. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de sleutel die u eerder heeft losgedraaid. Probeer het vervolgens weer. Let er wel op dat het naaldje en uw vinger steriel blijven. Desinfecteer de vinger zo nodig opnieuw.

Welke kant van de teststrip moet in de buffervloeistof?

De teststrip heeft een blauw “handvat”. Het witte stuk steekt u dus in de vloeistof. Dit is in de richting van de pijltjes die op de strip staan. Het is belangrijk dat u alleen de witte kant in de vloeistof doopt! De pijltjes markeren ook lijn die aangeeft tot waar u de strip maximaal in de vloeistof steekt. Houd de strip 10 seconden in de vloeistof, haal hem er dan uit en leg hem dan plat op tafel, met de bedrukte kant naar boven. Binnen 5 minuten ziet u de controlelijn verschijnen. Verschijnt ook een testlijn, dan is de test positief.

Wat moet ik doen als de test is mislukt?

De tests zijn in de fabriek uitgebreid gecontroleerd en de gebruiksaanwijzing is door vele proefpersonen als “uitstekend” beoordeeld. Voor vragen kunt u bovendien de Sanelco hulplijn bellen: +31 (0)50 3180876. Maar er kan natuurlijk altijd iets fout gaan. Wanneer u van mening bent dat dit aan de test lag, stop dan alle testonderdelen in een envelop, doe er een briefje waarin u beschrijft wat er mis ging en stuur de envelop naar Sanelco. Vergeet niet uw adresgegevens en telefoonnummer te vermelden. Wij sturen u dan kosteloos een nieuwe test.

Antwoord niet gevonden?

Staat uw vraag er niet bij en heeft het zoekvenster rechtsboven ook geen resultaat opgeleverd?
Stuur dan een mail naar info@www.sanelco.nl

Ook kunt u direct de zelftest bestellen om vast te stellen of u last heeft van > Coeliakie