Symptomen XTC gebruik herkennen

Symptomen XTC gebruik

MDMA of XTC is een synthetisch, psychoactief geneesmiddel dat stimulerende en hallucinogene eigenschappen bevat. De naam XTC komt van het Engelse ecstasy oftewel extase. De werkzame stof in XTC is MDMA welke chemische variaties van het stimulerende amfetamine of methamphetamine en een hallucinogeen, meestal mescaline bevat. MDMA is het meest bekend in pil vorm onder de naam XTC en wordt in zijn geheel of in gedeeltes (een kwartje of halfje) doorgeslikt. De pillen zijn in vele kleuren en maten verkrijgbaar en zijn vaak voorzien van symbolen. Het is echter ook verkrijgbaar als poeder (verpulverde brokjes MDMA) en wordt dan aangeduid als MDMA. De poeder wordt opgelikt (vaak onder de tong), gesnoven of door een drankje gemixt en opgedronken.

Wat zijn de symptomen van XTC gebruik? Op deze pagina een overzicht.

Onder invloed van XTC zijn de volgende effecten waar te nemen:

 • Verwijde pupillen
 • Openheid naar anderen, drempel om contact te leggen is erg laag
 • Behoefte aan contact, erg aanhankelijk
 • Snellere ademhaling
 • Knarsetanden, hierdoor spierpijn en stijve kaken
 • Euforische stemming, alles is mooi
 • Misselijkheid kan optreden
 • Hallucinaties
 • Koude rillingen en zweten
 • Verhoogde lichaamstemperatuur
 • Tremoren
 • Wazig zicht

Na gebruik van XTC:

 • Een leeg en somber gevoel een paar dagen na gebruik
 • Stijve kaken

Het effect van XTC/ MDMA begint ongeveer 20 minuten na inname en kan uren voortduren.  Gebruikers van XTC zeggen dat het diepgaande positieve gevoelens, empathie voor anderen, eliminatie van angst en extreme ontspanning produceert. Het kenmerkt zich door een ‘rush’-gevoel waarbij energie en alertheid de boventoon voeren. Vaak wordt dit opgevolgd door een gevoel van rust/ geluk en je hebt behoefte aan intimiteit. Je zintuigen worden sneller geprikkeld waardoor je gebeurtenissen intenser waarneemt, verhoogde perceptie van kleur en geluid vallen hieronder. Daarnaast wordt gezegd dat de behoefte om te eten, drinken of slapen wordt onderdrukt waardoor het populair is bij feestgangers. Om dit gevoel (de high) vast te houden blijven gebruikers XTC innemen gedurende de periode dat ze high willen blijven. Dientengevolge resulteert XTC-gebruik soms in ernstige uitdroging of uitputting. Ander gevaar van de pillen is dat je van te voren niet weet wat er precies in zit (tenzij je het laat testen). In sommige gevallen bevat een pil haast geen MDMA en in andere gevallen bevat het juist wel erg veel MDMA.

Zet de eerste stappen naar stoppen met drugsgebruik

Ontvang de PDF (hulp bij het stoppen met drugs) gratis in je Mailbox

Negatieve effecten XTC gebruik

Hoewel het niet zo verslavend is als heroïne of cocaïne, kan MDMA andere nadelige effecten veroorzaken, waaronder misselijkheid, hallucinaties, koude rillingen, zweten, verhoging van de lichaamstemperatuur, tremors, spierkrampen en wazig zicht. MDMA gebruikers rapporteren ook na-effecten van angst, paranoia en depressie. Tijdens het gebruik is er vaak sprake van ongecontroleerd knarsetanden en je krijgt stijve kaken. Dit knarsetanden gaat tezamen met de aanmaak van minder speeksel (een andere bijwerking van de XTC) en zorgt bij regelmatig gebruik vaak snel voor slechte tanden.

Geestelijke verslaving en afhankelijkheid van XTC is mogelijk maar meestal is XTC een gelegenheidsdrug (vaak op feesten). Geestelijke verslaafdheid aan XTC kan je merken aan het feit dat uitgaan zonder XTC niet meer leuk is. Om steeds hetzelfde gevoel te ervaren ga je vaker en meer gebruiken. Het bewustzijn veranderende effect wordt vaak niet sterker naarmate je een hogere dosis gebruikt. Het lichaam krijgt geen ontwenningsverschijnselen bij stoppen met XTC. Een overdosis van MDMA wordt gekenmerkt door hoge bloeddruk, zwakte, paniekaanvallen en, in ernstiger gevallen, verlies van bewustzijn, aanval en een drastische stijging van de lichaamstemperatuur. MDMA-overdoses kunnen fataal zijn, omdat ze kunnen leiden tot hartfalen of extreme hitte beroerte.

Veel problemen die gebruikers met Ecstasy tegenkomen, zijn vergelijkbaar met het gebruik van amfetaminen en cocaïne. Zij omvatten toename van hartslag en bloeddruk, misselijkheid, wazig zicht, zwakte, koude rillingen, zweten en dergelijke psychologische problemen als verwarring, depressie, slaapproblemen, verlangen, ernstige angst, paranoia en psychotische afleveringen. Xtc maakt het stofje serotine aan, dat de bloedvaten vernauwt. Door het gebruik van de partydrug komt er extra veel van dit stofje in de hersenen en vermindert de doorbloeding. Daardoor kunnen hersencellen verloren gaan, wat uiteindelijk kan leiden tot het krimpen van het brein.

Hieronder een overzicht van onze XTC zelftesten. Met deze testen kunt u simpel op de aanwezigheid van XTC (MDMA) in urine testen.