Speeksel- of urinetest

Speeksel- of urinetest, wat is het meest geschikt voor u?

Veel lichaamsvreemde stoffen worden uit het bloed verwijderd door de nieren en afgevoerd in de urine. Als u dus afbraakproducten van drugs wilt opsporen, is urine daarvoor het meest geschikt.

Urinetest

Helaas is het in de praktijk niet altijd gemakkelijk om een betrouwbaar urinemonster te krijgen. Misschien bent u niet in de positie om een monster te vragen (bijv. als u mentor bent van een schoolklas). Bovendien is het altijd wat genant om met potjes urine in de weer te zijn.

U kunt ook te maken hebben met een kind dat alle trucs kent om een plasje te “manipuleren”. In de beslotenheid van het toilet worden heel creatieve methoden gebruikt om drugsgebruik te maskeren.

Om deze redenen ontstond de vraag naar testen die gemakkelijker zijn af te nemen. De speekseltest deed zijn intrede.

 

Is een speekseltest even goed als een urinetest? Ja en nee. Urine komt rechtstreeks uit de zuiveringsinstallatie van het lichaam en bevat afbraakstoffen in hoge concentraties. Speeksel bevat die afbraakstoffen in ongeveer dezelfde mate als weefselvocht en is dus veel minder geconcentreerd. Dat maakt het aantonen van drugsgebruik beduidend lastiger.

De kwaliteit van een test wordt vaak beoordeeld op drie aspecten:

Betrouwbaarheid speekseltest

Is er bij een positief resultaat echt sprake van drugsmetabolieten, en omgekeerd: zijn die afbraakstoffen er (vrijwel) niet als de test negatief is? Op dit punt scoort de speekseltest een royale voldoende.

Gevoeligheid speekseltest

Meet de test ook lage concentraties van de gezochte stof? De urinetest is hier uiteraard sterk in het voordeel omdat urine nu eenmaal hogere concentraties bevat. Toch haalt de speeksel ook hierop een ruime voldoende.

Specificiteit speekseltest

Reageert de test alleen op de gezochte drug, en niet op andere stoffen? Hier zit het zwakste punt van de speekseltest, met name bij amfetaminen (“speed”). Stoffen die sterk op amfetamine lijken, zoals meth en XTC, kunnen positieve reacties veroorzaken. Bovendien hebben diverse bekende antidepressiva en ADHD-medicijnen (Ritalin, Concerta, Efexor) een amfetamine-achtige structuur die het testresultaat kan beïnvloeden. analyse).

Wat te doen?

Als u een goed urinemonster kunt krijgen, hebben urinetesten beslist de voorkeur. Ze zijn kwalitatief beter en bovendien goedkoper. Om zeker te zijn dat er niet met het urinemonster is gesjoemeld, dient u echter toe te kijken hoe de urine het lichaam verlaat en rechtstreeks in een volkomen schoon potje/ urinebeker komt. (Als er bijv. de vorige avond al een beetje zeep op de bodem is gedaan, kunt u dat niet zien!)

Bent u niet zeker dat het urinemonster zuiver is, dan is een speekseltest een goed alternatief. Als iemand geen drugs of psycho-farmaca heeft gebruikt, zal een speekseltest ook niet reageren. Aan de andere kant is een positief resultaat een goed startpunt voor een gesprek.

Nog betrouwbaarder in zo’n geval is de DrugsScreenCup12+6. Daarmee test u op maar liefst 12 (twaalf!) drugs terwijl er bovendien een vijfvoudige fraudecontrole op zit: temperatuur, zuurgraad, creatinine gehalte, soortelijk gewicht en oxidatoren/reductoren. Hoe dat precies werkt, leest u in de bijsluiter. Het is onze meest uitgebreide test die bovendien nauwelijks te manipuleren is.

Overigens is voor juridische zaken altijd een laboratoriumtest nodig omdat daarbij niet alleen wordt vastgesteld of de geteste persoon heeft gebruikt, maar ook hoeveel afbraakproducten in bloed of urine zitten (kwantitatieve analyse).