Het herkennen van cocaïnegebruik, zichtbare tekenen en signalen van mogelijk cocaïnegebruik

het herkennen van cocainegebruik

[et_pb_section admin_label=”section”]
[et_pb_row admin_label=”row”]
[et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text admin_label=”Text”]Onderstaande zaken kunnen mogelijk op cocaïnegebruik duiden, maar bieden absoluut geen zekerheid hierin. Het kunnen ook ‘normale’ karaktertrekken zijn of een heel andere verklaring hebben natuurlijk.

  • Opgewekt, energiek, praterig maar slechte luisteraar, overmoedig, opgefokt, overtuigd van eigen gelijk / arrogant.
  • Veel initiatief tonen en plannen maken.
  • Frequente toilletbezoek op feestjes (om bij te snuiven), vaak in gezelschap van medegebruikers.
  • Delen van cocaïne met vrienden: via een handdruk wordt een klein gevouwen papiertje met coke doorgegeven.
  • Glanzende ogen met grote pupillen, het is lastig oogcontact maken, onrustige blik.
  • Cocaïne doet de uitwerking van alcohol afnemen, door coke te combineren met alchol kan er meer gedronken worden voordat men dronken wordt.
  • Een gram cocaïne kost ongeveer €50,- Dit wordt contant afgerekend.
  • Bestellen van cocaïne gaat vaak via sms, whatsapp of facebook, soms in codetaal, soms expliciet.
  • Cocaïne is ook ‘op straat’ te koop, vaak bij om zich heen kijkende types op straathoeken in het centrum.
  • Bij veelvuldig gebruik: gewichtsverlies (eetlust neemt af).

De dag(en) na cocaïnegebruik

Door de opwekkende uitwerking van cocaïne treed nadat het is uitgewerkt vaak grote vermoeidheid op, de reserves zijn uitgeput. Men kan zich down en moe voelen door slaapgebrek en uitputting.

Gevolgen cocaïnegebruik voor de omgeving

Een cokeverslaving is een dure verslaving, Eén gram cocaïne is goed voor ongeveer zes tot acht ‘lijntjes’ en kost ongveer €50,-. Het effect van 1 lijntje duurt ongveer 15 á 20 minuten. Een ervaren gebruiker kan meerdere grammen op een avond tot zich nemen. Dagelijks gebruik van cocaïne kan financiële problemen tot gevolg hebben. Dit maakt het verleidelijk om zelf ook (op bescheiden schaal) te gaan dealen om zo ook in je eigen gebruik te kunnen voorzien. Als de verslaving ernstige vormen aanneemt is de weg naar andersoortige criminaliteit een verleidelijke keuze. Niet elke gebruiker is verslaafd: cocaïne wordt onder ‘jongeren’ tussen de 20 en 35 vrij regelmatig slechts recreatief en sporadisch gebruikt.

Mijn partner/kind gebruikt cocaïne, wat nu?

We kunnen u allereerst adviseren om het volgende te gaan doen: Bekijk in uw situatie rustig het gedrag van de persoon waar het om gaat. Maak allereerst het gebruik of de verdenking van het gebruik van de drugs bespreekbaar. Leg uit dat u met een probleem zit dat u denkt dat de gezondheid van de vermeende gebruiker in gevaar is doordat gedragingen die u ziet of ervaart wijzen op eventueel cocaïnegbruik. Of u laat weten dat u zich ernstig zorgen maakt en hieronder gebukt gaat. U wilt voor uzelf zeker weten dat u zich geen zorgen hoeft te maken. Dat kunt u prima bespreken in een rustige, open setting op een voor beiden geschikt moment.

Leg uit waarom je dat vermoeden hebt of er rekening mee houd, denk er eerst zelf even over na wat u precies vindt en denkt,  veroordeel de vermeende gebruiker niet, hoe moeilijk dat soms ook is. Leg uit dat, wanneer er sprake van zorgwekkend gebruik is,  u hem of haar graag wilt helpen. Houdt steeds de deur open naar een liefdevolle en eerlijke, open relatie waarin goede communicatie mogelijk is.

Ontkennen van gebruik

Natuurlijk zal er waarschijnlijk vaak sprake zijn van ontkenning (wellicht door schaamte), of zal de persoon ontwijkend antwoorden en zeggen dat het iemands eigen zaak en verantwoordelijkheid is, dat het u niet aangaat, dat er wel sprake is geweest van eenmalig gebruik, maar echt maar een keer, enzovoorts.
Cocaïnegebruikers liegen helaas vrij vaak over hun gebruik.

Dat neemt niet weg, of hoeft de angst dat er daadwerkelijk iets aan de hand is niet weg te nemen. Het herstellen van het vertrouwen in elkaar is belangrijk, zeker als dit geheel of gedeeltelijk weg is.

Twijfel

Komt u er niet uit met elkaar of blijft u met vragen zitten of houdt een onbestemd onprettig gevoel, weet dan dat de mensen van onze adviestelefoon u kostenloos kunnen adviseren. TEL 050 3132544 (tijdens kantooruren)  We hebben al jarenlange ervaring opgedaan en weten veel over uw twijfels en problemen waar u tegenaan loopt. Een test aanschaffen en uitvoeren kan een oplossing zijn maar dat hoeft zeker niet.

Overigens: Natuurlijk zijn wij verkopers van drugstesten en willen we deze graag verkopen, maar wanneer u niet gebaat bent bij de aanschaf van een drugstest en liever een goed advies of luisterend oor heeft staan wij ook voor u klaar. We zullen u zo goed mogelijk trachten te helpen of eventueel doorverwijzen naar de meest geschikte instanties indien nodig. We willen u helpen en dat hoeft wat ons betreft niet te betekenen dat we u overtuigen een sneltest aan te schaffen.

Wanneer bent u gebaat bij een sneltest op cocaïne?

Een sneltest zorgt er wel voor dat met een grote mate van zekerheid duidelijkheid wordt verschaft of er de afgelopen dagen cocaïne is gebruikt. Een duidelijk en eerlijk startpunt om afspraken met elkaar te maken voor nu en in de toekomst. Een drugstest is hoogstens een middel voor eerlijke communicatie, geen doel op zich. Sanelco is sinds 1994 leverancier van betrouwbare drugstesten aan ziekenhuizen, apotheken, (verslavingszorg-) instellingen en particulieren.U vindt indien u dit nodig vindt, diverse mogelijkheden van sneltesters op deze website. U kunt deze testen anoniem bestellen. De testenworden discreet in een witte enveloppe zonder ons logo bezorgd. (briefpost) Wanneer u op werkdagen ( want op zaterdag en zondag verzenden we niet) voor half zes bestelt en betaalt heeft u ze normaal gesproken de volgende dag in huis.

Deze tekst is ook met dank aan Stichting Moedige Moeders te Volendam tot stand gekomen.[/et_pb_text][/et_pb_column]
[/et_pb_row]
[/et_pb_section]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *