Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

We hebben al diverse veelgestelde vragen in lijstjes elders op onze website staan. Toch krijgen we dagelijks via de telefoon, via e-mail en soms zelfs via de post nog diverse vragen binnen over bijvoorbeeld (het gebruik van) onze producten, over het fenomeen zelftesten in het algemeen, over ziektebeelden, klachten en symptomen of over allerlei andere gezondheidsproblemen. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de wijze waarop ouders om kunnen gaan met drugsproblemen. Ook wanneer u geen klant bent of niet van plan bent om een product bij Sanelco te bestellen, kunt u natuurlijk uw vraag stellen. Het liefste wel een vraag die op enige wijze gerelateerd is of kan worden aan onze producten.

Privacy

We zullen uw vragen vanzelfsprekend volstrekt anoniem behandelen in deze rubriek, dus we noemen alleen bijvoorbeeld uw voornaam of wanneer u dat wenst zelfs een pseudoniem en zullen, wanneer dat voor de vraag noodzakelijk is, een en ander zodanig formuleren dat op geen enkele wijze het probleem of uw vraag naar u persoonlijk of naar uw eigen persoonlijke situatie te herleiden valt.

Uw Vragen

Sanne uit Rotterdam wil graag weten of haar vriend nog steeds GHB gebruikt. Hoewel hij had aangegeven niet meer te gebruiken wanneer hij ging stappen, gelooft ze hem niet. Haar vraag: Verkopen jullie ook GHB testen? Ik kan ze namelijk niet vinden op deze site.

Antwoord van Kees: Op dit moment vinden we de beschikbare sneltesten op GHB in de markt niet voldoende betrouwbaar. Het blijkt lastig om betrouwbare GHB zelftesten te produceren. Algemeen is GHB-gebruik lastig aan te tonen, binnen enkele uren is GHB, wat overigens ook een lichaamseigen stof is, weer uit het lichaam verdwenen en is de hogere concentratie het niet meer te traceren. Dus helaas: wij willen dergelijke sneltesten nu niet leveren. In een laboratorium kan via urine of bloed wel worden gekeken of de concentratie GHB abnormale waarden vertoont. Dit kan bijvoorbeeld via de urine of via een bloedmonster. Maar ook hier geldt: snelheid is geboden vanwege de korte aantoonbaarheidsduur.

Kathleen uit Brugge vraagt: Waarom kan ik jullie glutentest niet doen als ik al glutenvrij eet?

Antwoord van Kees: Wanneer u reeds glutenvrij eet, zijn zeer waarschijnlijk de anti-lichamen niet meer aanwezig in het bloed. Aangezien deze anti-lichamen op coeliakie niet meer aanwezig zijn, en de Coeliatest juist op de aanwezigheid van deze anti-lichamen test, kan er dus niet betrouwbaar gemeten worden. Een test doen is dan niet zinvol.

Marieke vraagt zich af hoe het komt dat de zwangerschapstesten van Sanelco zo goedkoop zijn. Zijn ze dan wel goed?

Antwoord van Kees: Sinds 1993 zijn wij al leverancier van onder andere zwangerschapstesten. In de jaren negentig was Sanelco een van de grootste leveranciers en we leverden zelfs zwangerschapstesten tot aan Rusland en Turkije aan toe. Vanaf 2002 hebben we de focus wat meer verlegd op het aanbieden van andere producten, maar toch leveren we jaarlijks nog steeds heel erg veel zwangerschaps- en ovulatietesten aan diverse ketens.

We leveren aan diverse zeer bekende ketens in Nederland en België. Dat gebeurt onder private label, met name waar het onze zwangerschapstesten en ovulatietesten betreft. Daardoor kunnen we zelf deze testen inkopen tegen zeer gunstige prijzen bij onze leveranciers.

U als particuliere klant kunt daar ook van profiteren in onze webshop. We zorgen er daarom voor dat we steeds 1 van onze geleverde modellen ook aanbieden in onze webwinkel. Wanneer u dezelfde test bij uw apotheek, drogisterij of supermarkt zou kopen, zou u veel meer geld kwijt zijn. Het dus gaat met name om onze aanzienlijke inkoopvoordelen en daarnaast onze uitstekende naam waardoor we goede zwangerschapstesten kunnen aanbieden aan particulieren. En om op het het tweede deel van uw vraag antwoord te geven: ja onze testen zijn goed en zeer betrouwbaar. Onze leveranciers leveren al sinds vele jaren hun testen aan Sanelco/ Citeq Health Products. We weten dus welke kwaliteittseisen worden gehanteerd en ook vinden er in de hele keten regelmatig audits plaats.

Ze worden per charge uitgebreid getest alvorens zij op de markt worden aangeboden. Daarnaast hanteren we de normale strenge pharmaceutische procedures en protocollen waar ik zelf als apotheker persoonlijk op toe zie.

B. de Vries vraagt: Waarom heeft u geen testen op uw site waarmee ik kan testen op bijvoorbeeld kanker? Die bestaan toch wel?

Antwoord van Kees: Geachte heer de Vries, Inderdaad zijn er diverse testen op de markt waarmee bijvoorbeeld op de aanwezigheid van bepaalde soorten kanker kan worden getest. Aangezien u 1) niet in een door een arts gecontroleerde testomgeving bent, 2) we niet weten wat u met het testresultaat gaat doen wanneer u de uitslag ziet en er wel sprake is van een ernstige aandoenind/ziekte en 3) de kans op misinterpretatie op de loer ligt en er kansen bestaan op zowel vals-positieve of vals-negatieve waarden en we eigenlijk alleen testen willen aanbieden die eenduidig en eenvoudig af te lezen zijn, kiest onder andere de IGZ er voor, maar wij onderschrijven dit volledig, dat het niet zinvol is om thans dergelijke testen aan te gaan bieden aan consumenten.

Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld HIV testen. Denkt u zich eens in wanneer uit een testuitslag blijkt dat u HIV positief test. Wat zou u dan daadwerkelijk gaan doen? Raakt u bijvoorbeeld in paniek? Geeft u al uw geld uit? Nu zal het laatste wel wat meevallen, maar wanneer een arts u een dergelijke testuitslag mededeelt, is het zeer aan te bevelen dat er in ieder geval iemand bij u is, en liefst ter zake medisch kundig.

Eva uit R. vraagt: De afgelopen week heb ik achter mijn bestelling aan gebeld want hij was nog niet binnen terwijl jullie verzekerden dat de bestelling wel was verstuurd. Jullie gaven aan dat er wel eens vaker wat mis ging met verzendingen via TNT. Geldt jullie Geen Gezeur garantie dan ook?

Antwoord van Kees:Inderdaad: de verzendingen via TNT gaan inderdaad niet altijd even goed het laatste half jaar. Regelmatig komen verzendingen niet aan. We geven vaak het advies nog een postzending af te wachten. Mocht het product dan nog steeds niet op de mat zijn gevallen, dan is een simpel telefoontje naar onze telefonische helpdesk voldoende en leveren we nog diezelfde dag opnieuw uit. Dus ook in zulke gevallen geldt onze Geen Gezeur garantie. We nemen elke bezorgklacht op en zullen deze periodiek bespreken met de klachtenafdeling van TNT. Maar het blijft een punt van zorg. Intern hebben we onze processen prima op orde maar de laatste schakel is de verzending zelf en dat hebben we nu eenmaal niet volledig in de hand.

Klaasje uit Dedemsvaart mailt haar vraag: Hebben jullie ook ervaring met het gebruik van allergietesten anders dan jullie Coeliatietest? Weet u of deze testen die uw concurrenten aanbieden ook voldoende betrouwbaar zijn?

Antwoord van Kees: We kiezen er op dit moment bewust voor om geen testen aan te bieden op bijvoorbeeld huisstofmijtallergie. Het moederbedrijf van Sanelco (Citeq ) is bijvoorbeeld een van de weinige huistofmijtproducenten ter wereld en we leveren via Citeq aan verschillende medicijnproducenten. Er is dus enorm veel kennis aanwezig binnen het moederbedrijf aangaande allergieën.

We kiezen er bewust voor om geen testkits aan te bieden aan consumenten, terwijl we de expertise en productiemogelijkheden ruimschoots in huis hebben. Een goede verstaander heeft een half woord nodig en kan met mijn antwoord dus ook het totale aanbod van concurrentenleveranciers op de juiste waarde schatten. Zij brengen deze testen wel op de particuliere markt en dat is hun keuze.

Marjan uit Assen heeft de volgende vraag: Een andere aanbieder op internet stelt dat jullie een niet zo betrouwbare firma zouden zijn en dat zij zelf betere testen verkopen. Kunnen jullie aangeven hoe het zit?

Antwoord: Tja, wat moet je daar nou mee vraagt Kees zich af. Diverse feitelijke onjuistheden en onwaarheden en negatieve insinuerende stellingen worden geponeerd door deze concurrent. We willen op dit moment alleen maar aangeven dat wij zelf niet mee willen gaan in een dergelijk spel om een concurrent in een kwaad daglicht te stellen. Laten we maar bij de feiten blijven. Alle insinuaties kunnen stuk voor stuk worden weerlegd. Blijkbaar is onze concurrent zodanig bang voor ons dat ze dergelijke teksten nodig achten op hun eigen website. Over de domeinnaam testzelf.nu bijvoorbeeld. Voordat de oprichting van het bedrijf van onze concurrent een feit was hadden we deze domeinnaam al in ons bezit. Over de levering van zwangerschapstesten aan grote ketens: Ja dat doen we nog steeds hoor. Onze klanten klinken u vast zeer bekend in de oren, maar mogen we helaas niet noemen. Voor de rest gaan we, hoewel we dat prima kunnen, verder niet in op de aanteigingen van onze concurrent. Laten zij hun energie maar in negatieve zaken steken, wij houden ons liever bezig met onze eigen klanten.

Wij blijven liever bij de feiten en zijn blij met onze vele klanten die onze service en producten hoog in het vaandel hebben staan. Hier wil ik het eerst graag bij laten. Mocht u meer informatie wensen dan kunt u altijd een keertje bij ons langs komen of telefonisch contact opnemen.