Maak afspraken over stoppen met drugsgebruik

Bent je bezorgd over de verslaving van een vriend, collega, familielid of jouw eigen verslaving? Dat is begrijpelijk, een verslaving is lastig en zelfstandig stoppen is vaak moeilijk. Niet alle drugs zijn verslavend, maar in sommige gevallen ontwikkelen gebruikers een afhankelijkheid voor drugs. afspraken over drugsgebruikSoms denken mensen die een probleem hebben niet dat ze een verslaving hebben of weigeren te geloven dat ze verslaafd of afhankelijk zijn. Dus als je denkt dat je vriend een probleem heeft en je hen wilt helpen, bedenk dan hoe je het gaat benaderen en wat je gaat zeggen. Het kan een gevoelig onderwerp voor hen zijn en je wil ook niet op hen overkomen alsof je een zeurkous bent. In eerst instantie luisteren ze misschien niet naar je, maar laat dit je niet weerhouden. Het beste dat je kunt doen, is er voor hen zijn, hen ondersteunen en aanmoedigen om te veranderen. Een goede manier om te helpen is ervoor te zorgen dat de gebruiker wegblijft van situaties of plaatsen die hen kunnen verleiden – zoals de kroeg of een bepaalde vriendengroep. In plaats daarvan is het nuttig om andere activiteiten te doen die de aandacht afleiden van de verslaving. Met de juiste hulp en ondersteuning kunnen veel drugsgebruikers hun drugsgebruik overwinnen voordat ernstige schade aan hen (of aan hun familie en vrienden) is toegebracht. Drugsgebruikers die geen hulp krijgen moeten vaak een dieptepunt bereiken voordat ze de schade kunnen zien die ze aanrichten en beginnen daarna pas (in het beste geval) met het aanpakken van hun drugsgebruik.

Drugsverslaving bespreekbaar maken

Zoals eerder gezegd is stoppen met een verslaving erg moeilijk. Veel mensen willen stoppen maar kunnen dit simpelweg niet zelfstandig. Gebruikers liegen en zeggen dat ze niet meer gebruiken of dat ze minder gebruiken. Ondertussen is het drugsgebruik onverminderd. Belangrijk is om de verslaving bespreekbaar te maken, een open gesprek aangaan zonder vooroordelen, dreigementen of goedbedoelde waarschuwingen. Eerlijk en open met elkaar praten is het advies. Maak daarbij duidelijke afspraken over het gebruik en sluit een compromis waarmee beide partijen vooruit kunnen. Afspraken over wanneer er wel en wanneer niet gebruikt mag worden en wat de consequenties zijn als er afspraken niet nagekomen worden.

Zelftesten op drugsgebruik

Testen op het gebruik van verschillende drugssoorten kan makkelijk met een drugs zelftest. Op deze manier kan de gebruiker laten zien dat hij of zij de gemaakte afspraken is nagekomen. Een handig middel waarmee je via speeksel of urine binnen enkele minuten het gebruik (of niet gebruik) op drugs kan aantonen. Met deze test heeft zowel de gebruiker als de helpende partij een stok achter de deur. De gebruiker weet dat er getest zal worden en zal zich willen bewijzen dat hij zonder drugs kan. Geen vermoedens, twijfels en leugens meer, de test laat immers de waarheid zien. Wij noemen dit de gedragsafsprakentest. Onze zelftesten zijn allen snelle en betrouwbare testen die gebruikt worden door zowel zakelijke instellingen als particulieren. Alle testen worden geleverd inclusief duidelijke Nederlandstalige handleiding en worden discreet verzonden. Hieronder kunt u per drugssoort de beschikbare zelftesten bekijken.

[su_button url=”https://www.sanelco.nl/shop/” size=”7″ icon=”icon: chevron-right”]Bekijk ons assortiment in de webshop[/su_button]

 

Op welke drugssoort wilt u testen?

BarbituratenBenzodiazepineCannabis/ THC/ WeedCocaïne/ CokeKetamineMethadonMethamfetamineMethylfenidaat (o.a. Ritalin)Morfine/ opiatenOxycodonAmfetamineTricyclische antidepressivaXTC/ MDMA Soms zal de problematiek rond het drugsgebruik zulke vormen aan nemen dat professionele hulp wenselijk is. Omdat het drugsgebruik zelf zorgelijk is of omdat ouders en kind er samen niet uit komen. Het is dan goed om advies in te winnen bij een organisatie gespecialiseerd in verslavingszorg.