Lager alcoholpercentage en gevolgen gezondheid

verlagen alcohol percentage gevolgen gezondheid

[et_pb_section bb_built=”1″ admin_label=”section”][et_pb_row admin_label=”row” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_size=”initial”][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text admin_label=”Text” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_size=”initial” _builder_version=”3.0.91″ background_layout=”light”]

Kan een kleine daling in het alcoholpercentage van alcoholische dranken de schadelijke gevolgen van alcohol in de samenleving in het algemeen verminderen?

Alcohol is verantwoordelijk voor veel sterfgevallen en ongevallen wereldwijd. Bij de leeftijdscategorie 20 tot 39 jaar kan bijna een kwart van de sterfgevallen worden toegeschreven aan alcohol, aldus de Wereldgezondheidsorganisatie.

“Het idee is dat bij een kleine vermindering van het alcoholpercentage in een drankje – zoals bier met vier procent ethanol versus zes procent – de alcoholinname per drinker zelfs zou verminderen aldus Jürgen Rehm, hoofdauteur en directeur van het Institute for Mental Health Policy Research bij het Centrum voor Verslaving en Geestelijke Gezondheid (CAMH) in Toronto, Canada.

alcohol percentage verlagenEen afname van ethanol, het meest schadelijke ingrediënt in alcoholische dranken, zou naar verwachting leiden tot lagere alcoholgehalten in het bloed bij drinkers. Een hoog alcoholpromillage kan leiden tot onmiddellijke schade, verwondingen of ongelukken, evenals alcohol gerelateerde chronische ziekten die zich in de loop van de tijd ontwikkelen, zoals levercirrose of kanker.

De onderzoekers constateren dat er meer stimulans is om de alcohol-industrie aan boord te krijgen bij dit voorstel, in vergelijking tot andere voorgestelde beleidsmaatregelen, zoals hogere belastingen, beperkte verkrijgbaarheid en handelsbeperkingen. En bovendien is de industrie zo verantwoordelijk voor hun product.

Een belangrijk punt van zorg is dat drinkers het verschil in alcoholgehalte opmerken en meer consumeren om te compenseren of overstappen naar andere dranken met meer alcohol.

“We weten uit experimenten dat consumenten geen onderscheid kunnen maken tussen verschillende sterktes” aldus dokter Rehm. In een onderzoek binnen drie studentenverenigingen is er gekeken naar de verschillen tussen zwakkere versus sterkere dranken. Hierbij bleek dat het aantal genuttigde glazen alcohol per persoon niet verschilde tussen de zwakkere versus sterkere dranken. Dit wijst erop dat het verlagen van het alcoholpercentage niet perse lijdt tot het nuttigen van meerdere glazen. In een ander onderzoek kregen deelnemers bij twee verschillende gelegenheden bier van een lagere en een hogere sterkte, en de meeste meldden geen verschillen in hoe ze zich na deze sessies voelden. In beide onderzoeken hadden de deelnemers een significant lagere alcoholconcentratie in het bloed met minder-alcoholische dranken.

Er is ook onderzoek gedaan naar de bredere, maatschappelijke impact. De Northern Territories of Australia hieven een belasting op alcohol met meer dan drie procent ethanol, wat leidde tot een grotere beschikbaarheid van minder sterk bier. Deze beleidsverandering resulteerde in een lager aantal sterfgevallen, dit was echter mede het gevolg van de combinatie van beleidsverandering én aanvullende educatieve inspanningen.

Uiteindelijk kan de vraag of een lagere promillage alcohol kan helpen bij het terugdringen van schade die door alcoholgebruik ontstaat niet eenduidig worden beantwoord. Dit zal afhangen van hoe elke maatregel wordt geïmplementeerd en geëvalueerd, aldus de onderzoekers. Maar het bewijs suggereert dat het een “win-win” is voor volksgezondheid en de alcoholproducenten. “Het voorstel biedt een unieke situatie waarin de belangen van de volksgezondheid bij het terugdringen van alcoholgebruik niet in conflict zijn met de belangen van de alcoholindustrie”, zegt Dr. Rehm.

Vanuit het oogpunt van Sanelco zijn wij er zeker van dat het verlagen van het alcoholpromillage per glas een positief effect zal hebben. In Nederland geeft men vaak rondjes in de kroeg, je gaat hoogstwaarschijnlijk niet meer rondjes geven als het alcoholpercentage lager is. Een goed initiatief wat veel schade kan voorkomen.

Bron:

Jürgen Rehm, Dirk W Lachenmeier, Eva Jané Llopis, Sameer Imtiaz, Peter Anderson. Evidence of reducing ethanol content in beverages to reduce harmful use of alcohol. The Lancet Gastroenterology & Hepatology, 2016; 1 (1): 78 DOI: 10.1016/S2468-1253(16)30013-9

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]