Ketamine wint snel aan populariteit, angst groeit om toenemend gebruik

ketamine gebruik steeds populairder

Het verdovende middel ketamine is op dit moment booming in het uitgaansleven. In een periode van circa zes jaar tijd is het aantal mensen dat zich heeft gemeld met klachten explosief gestegen. Dit blijkt uit nieuwe gepresenteerde cijfers van het Trimbos Instituut.
In de nieuwe Monitor Drugsincidenten waarschuwt het Trimbos Instituut dat het gebruik van ketamine steeds normaler onder de mensen is gaan worden. Vooral onder jongeren is de drugs nu populair.
De mensen die zich melden met klachten op bijvoorbeeld feestjes hebben vooral last van de symptomen zoals verstijven van de spieren, verwarring bij de gebruiker en last van angstaanvallen.
Het middel is niet zo populair als xtc of cocaïne, maar toch heeft naar schatting ruim één procent van de volwassen bevolking in Nederland het middel wel eens gebruikt. Dat komt neer op circa zo’n 170.000 mensen in ons land. Gevreesd word dat het werkelijke aantal vele malen hoger ligt, omdat in sommige uitgaansonderzoeken veel hoger gebruik wordt gemeten.

De volksgezondheid

Minister Paul Blokhuis (Volksgezondheid) zegt geschrokken te zijn van de nieuw gepresenteerde cijfers. Hij noemt het gebruik uitermate zorgelijk in het uitgaanscircuit en heeft het Trimbos Instituut gevraagd om meer voorlichting te geven over de gevaren van ketamine.

Ketamine nog niet volledig strafbaar

Je hebt wanneer je het middel gebruikt al snel een gevoel van gewenning waardoor je het steeds vaker en meer moet nemen om hetzelfde effect te bereiken. Aangezien het hier een geneesmiddel betreft, staat het niet op de verboden drugs middelen lijst. Wel valt het onder de Geneesmiddelwet, daardoor is het verkopen of produceren van de drugs wel strafbaar. Bezit of gebruik van ketamine is dat echter nog niet.

Kenmerken van ketamine

Het ziet eruit als een heldere vloeistof wanneer het in de geneeskunde gebruikt wordt. Een korrelig wit of bruin poeder wanneer het op straat verkocht wordt.
In tabletvorm kun je ook ketamine aantreffen, hoewel dit niet zo vaak voorkomt.

Hoe smaakt en ruikt het

De ketamine heeft een bittere smaak en is erg onaangenaam.
In de geneeskunde wereld wordt het vaak gebruikt als verdovingsmiddel voor dieren en mensen.

Inname door snuiven

De Meeste drugsgebruikers snuiven het op in poedervorm.
De meerderheid van de gebruikers neemt het door te snuiven, in Nederland is dit de meest gebruikelijke manier.

Door te injecteren

Regelmatige gebruikers injecteren het soms om een sterker effect te krijgen. Ze spuiten het meestal rechtstreeks in de spier.

Door het in te nemen als een tablet

Er zijn mensen die het innemen door middel van een tablet hoewel dit niet heel vaak voorkomt.