Drank en wiet tijdens je tienerjaren zouden de kans op toekomstig succes aanzienlijk verlagen

drank en drugs hebben schadelijk effect op tieners die succesvol willen worden

Jongvolwassenen die afhankelijk zijn van marihuana en alcohol hebben minder kans om als volwassen levensdoelen te bereiken. Dit blijkt uit een nieuw onderzoek door UConn Health-wetenschappers waarvan de uitkomsten gepresenteerd zijn op 5 november 2017 tijdens de American Public Health Association 2017.

UConn Health-onderzoekers onderzochten gegevens van de Collaborative Study on the Genetics of Alcoholism (COGA) om na te gaan welk effect het gebruik van alcohol en marihuana tijdens de tienerjaren heeft op het bereiken van levensdoelen, gedefinieerd als onderwijsprestaties, voltijdbanen, huwelijk en sociaal-economisch potentieel. De studie omvat 1.165 jonge volwassenen uit de Verenigde Staten wier gewoonten eerst werden beoordeeld op de leeftijd van 12 en vervolgens met tussenpozen van twee jaar totdat ze tussen de 25 en 34 jaar oud waren. De meeste deelnemers aan de studie hadden een alcoholische grootouder, ouder, tante of oom.

Over het algemeen bereikten personen die tijdens hun tienerjaren afhankelijk waren van marihuana of alcohol lagere niveaus van onderwijs, hadden minder kans fulltime te werken, waren minder geneigd om te trouwen en hadden een lager sociaal-economisch potentieel.

“Uit deze studie bleek dat chronisch marihuanagebruik tijdens de tienerjaren negatief was geassocieerd met het bereiken van belangrijke ontwikkelingsmijlpalen bij jong volwassenen. Bewustwording van de mogelijk schadelijke effecten van marihuana zal van belang zijn, gezien de huidige beweging in de VS naar legalisering van marihuana voor medicinaal en mogelijk recreatief gebruik, “zegt Elizabeth Harari, medisch directeur van UConn Health, auteur van het onderzoek.

De onderzoekers ontdekten ook dat afhankelijkheid een ernstiger effect kan hebben op jonge mannen. Jonge mannen die afhankelijk zijn van alcohol en drugs behaalden minder punten op alle vier de niveaus, terwijl afhankelijke vrouwen minder kans hadden dan niet-verslaafde vrouwen om een universitair diploma te behalen en een lager sociaal-economisch potentieel hadden, maar evenveel zouden trouwen of een volledige baan zouden krijgen.

Eerder onderzoek heeft aangetoond dat zwaar gebruik van alcohol of marihuana in de adolescentie mensen in de ontwikkeling beïnvloedt. Deze studie volgde daarop, om te kijken naar wat er gebeurt na de leeftijd van 18. De levensresultaten lijken aan te tonen dat de verschillen ook aanwezig zijn in de volwassenheid.

“COGA-onderzoekers volgen door de jaren heen veel onderwerpen en gebruiken deze uitgebreide en groeiende database om verschillende belangrijke onderzoeksthema’s te onderzoeken,” zegt assistent-professor Grace Chan, een statisticus bij de UConn Health Department of Psychiatry.

Chan, Harari, en UConn Health Alcohol Research Centre directeur Victor Hesselbrock bekijkt momenteel of er verschillende resultaten zijn tussen jongeren die afhankelijk zijn van alcohol versus marihuana, en waarom er duidelijke verschillen waren in uitkomsten tussen de geslachten.

Harari’s onderzoek werd ondersteund door Hesselbrock en Chan. De Collaborative Study on the Genetics of Alcoholism wordt gefinancierd door het National Institute of Alcohol Abuse and Alcoholism.

Via UConn Today