Symptomen bij ijzertekort
Wanneer de ijzerwaardes in het bloed te laag zijn, kunt u last krijgen van vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid, hartkloppingen en kortademigheid. Ook kunt u zich slap en futloos voelen en bevattelijker zijn voor infecties. Hieronder een overzichtslijstje met de meest frequent voorkomende symptomen: extreme vermoeidheid, concentratieproblemen, zwakte, zich slap voelen, bleke huid, pijn in de borst, snelle hartslag, kortademigheid, hoofdpijn, duizeligheid, koude handen en voeten, ontstoken/ pijnlijke tong, broze nagels, slechte eetlust, infectiegevoelig.
Is de oorzaak van de ervaren symptomen een ijzertekort?
U kunt direct naar de huisarts gaan om uw klachten voor te leggen. Vaak zal de huisarts een meer of minder uitgebreid bloedonderzoek laten verrichten, waarbij bijvoorbeeld gekeken wordt naar de waarde van het ijzer, het hemoglobine, ferritine, transferrine en ook wordt bijvoorbeeld de saturatie bepaald. De referentiewaarden hiervan worden landelijk bepaald en worden regelmatig herzien. Soms kan het zijn dat de huisarts u vraagt om over enkele weken terug te komen en te kijken hoe het dan met u gaat en eventueel pas dan een bloedonderzoek te laten verrichten.
U kunt met onze IJzertekort test alvast eens bekijken of er sprake is van een positief testresultaat, wat een indicatie kan zijn om nader onderzoek te laten plaatsvinden.
Interpretatie van de testuitslag van de Sanelco sneltest IJzertekort Ferritine. Ferritine is een van de onderdelen in het bloed waar naar kan worden gekeken om een eventueel ijzertekort vast te stellen. Het Ferritine gehalte van bloed bij gezonde personen weerspiegelt globaal de hoeveelheid reserve-ijzer en is zo een indirecte maat voor een eventueel ijzergebrek. Ferritine is een eiwit dat ijzer op kan slaan in de cellen. Het eiwit wordt door bijna alle cellen geproduceerd en komt ook voor in bacteriën, planten en dieren. Bij de mens dient dit eiwit als een buffer tegen ijzergebrek en ijzerstapeling. Het plasma Ferritine is een indirecte maat voor de hoeveelheid ijzer die in het lichaam is opgeslagen en daarom wordt deze vaak gebruikt om (samen met andere waarden) de diagnose anemie te stellen. Het onderzoek naar ongecompliceerd ijzergebrek begint vaak met een Ferritinine test. Vandaar dat we deze sneltest leveren om de zoektocht naar uw klachten mee te starten. Belangrijk Verzeker u er van dat u de bijsluiter volledig en goed heeft doorgelezen en begrijpt voordat u begint met de uitvoering van de test. U mag ons altijd bellen (050) 3132544 of mailen (info@www.sanelco.nl) wanneer u iets niet begrijpt in de bijsluiter of iets niet helemaal zeker weet. We helpen u graag. Zorg er ook voor dat u de stappen van de testprocedure in de juiste volgorde en op de juiste manier uitvoert. Dit om foute resultaten zoveel mogelijk te voorkomen. Negatieve resultaten zijn zeker niet altijd een garantie dat er niets aan de hand is. Er kan bijvoorbeeld ook sprake zijn van een acute ontsteking, waardoor een vals-negatief resultaat ontstaat. De ontsteking zorgt dan voor een hogere Ferritinewaarde, terwijl u eventueel wel een ijzertekort heeft. U dient een definitieve diagnose daarom altijd door een (huis)arts te laten stellen.
Welke testresultaten verkrijgt u dan met deze sneltest?
Verder in uw zoektocht naar de oorzaak van uw klachten?
Hulp met de inzet van andere sneltesten.
Mocht er geen sprake zijn een ijzertekort dan kunt bijvoorbeeld ook verder kijken naar andere oorzaken die uw klachten veroorzaken. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van een virus. Coeliakie (glutenintoleratie) heeft ook als kenmerk dat dit bijvoorbeeld vermoeidheid naast andere klachten kan veroorzaken. Onze betrouwbare coeliatest kan u hierbij verder in de juiste richting helpen. Sommige artsen willen deze mogelijkheid wel eens overslaan in hun diagnose van uw klachten. Er kan ook getest worden op een traag werkende schildklier met onze Schildklier test. Deze vindt u ook elders op onze website
Hoe voorkomt u een ijzertekort?
Krijgt u wel voldoende ijzer binnen? IJzer is een mineraal en belangrijk voor de vorming van uw rode bloedcellen. Deze rode bloedcellen heeft uw lichaam nodig voor het transport van zuurstof.
Wat doet ijzer? IJzer speelt een belangrijke rol bij het transport van zuurstof vanuit de longen. IJzer is namelijk belangrijk voor de vorming van rode bloedcellen. Dit zijn de ‘transporteurs’ van zuurstof naar alle organen en cellen. Daarnaast helpt ijzer bij de afbraak van schadelijke stoffen. Dat komt doordat het mineraal de productie van natuurlijke afvalstoffen stimuleert.
IJzer in voeding
IJzer komt in voeding in twee vormen voor: heemijzer en niet-heemijzer. Het lichaam neemt heemijzer veel beter op dan niet-heemijzer. In vis en vlees vind u veel heemijzer. Niet-heemijzer vind u in groente, fruit, aardappelen, brood en graanproducten. Plantaardige voedingsmiddelen bevatten daarnaast vaak natuurlijke stoffen die ervoor zorgen dat je lichaam ijzer afvoert, in plaats van opneemt. U heeft vast wel eens gehoord dat spinazie een bron van ijzer is. Dat klopt wel, maar het lichaam neemt er maar weinig van op. Overleg met huisarts of diëtist bij optredend ijzergebrek welke voeding het best geconsumeerd kan worden.
Wie loopt het meest risico op een tekort aan ijzer?
De kans op een ijzertekort in West-Europa is niet heel groot wanneer u een normaal gezond voedingspatroon heeft. Maar er zijn wel een paar groepen die aandacht verdienen: Vegetariërs krijgen vooral non-heemijzer binnen doordat zij alleen plantaardige voedingsmiddelen eten. Deze vorm van ijzer neemt het lichaam minder goed op. Baby’s en kinderen hebben ijzer nodig voor een normale groei en ontwikkeling. Vrouwen en meisjes die menstrueren verliezen ijzer. IJzer zit namelijk in het bloed. Vooral bij meiden die nog in de groei zijn en al menstrueren, is het ijzergehalte een aandachtspunt. Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, lopen een verhoogd risico op een ijzertekort. Daarom gebruiken ze vaak een voedingssupplement met ijzer, na aanraden van hun huisarts.