Roken ontmoedigen op de werkvloer

Roken op de werkvloer

[et_pb_section bb_built=”1″][et_pb_row][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text _builder_version=”3.0.83″]

Hoe kunt u ervoor zorgen dat werknemers minder roken?

Uit onderzoek blijkt dat rokende werknemers vaker verzuimen dan niet-rokende collega’s. Daarbij komt dat rokende werknemers extra kosten met zich meebrengen voor werkgevers. Hoe kan je als werkgever ervoor zorgen dat werknemers ontmoedigd worden om te roken? Hieronder een aantal tips die op een rij zijn gezet door een HRM-adviseur.

Als je als bedrijf bezig wil gaan met het ontmoedigen van roken dan is het verstandig om er niet te hard in te gaan. Dit werkt vaak negatief. Stel een aanmoedigingsbeleid op om te stoppen met roken. Stel hierbij vast wat je precies wil bereiken en waarom. Heb je echt last van rokende werknemers? In veel gevallen levert het rookgedrag van een werknemer geen problemen op. Het gaat dus vooral om de gezondheid van de werknemer en kostenbesparing. Als je je als werkgever in wil zetten voor de gezondheid van je werknemers, kun je je meestal beter richten op een veilige en gezonde werkplek. Als je toch gericht iets wil doen tegen het rookgedrag zelf pak het dan vriendelijk aan, praat met de rokers en biedt ze bijvoorbeeld een cursus aan. Help je werknemers en straf ze niet af voor hun gedrag. Naast een positief effect op het rookgedrag komt dit ook de sfeer en collegialiteit ten goede.

Het goede voorbeeld geven

Om draagvlak te creëren voor een ontmoedigingsbeleid is het belangrijk dat je als werkgever het goede voorbeeld geeft. Het kan niet zo zijn dat een werkgever roken op de werkvloer ontmoedigt terwijl hij zelf wel rookt. Daarnaast moet je als werkgever consequent zijn. Aan de ene kant zeggen dat er niet gerookt mag worden terwijl er wel een rookruimte is of een asbak buiten voor de deur staat spreekt elkaar tegen.stoppen met roken sanelco zelftest

Afspraken over de rookruimte

In veel gevallen is er een rookruimte op de werkvloer. Over het gebruik van deze ruimte kan je regels opstellen die het ontmoedigen van roken ondersteunen. Je kan bijvoorbeeld zeggen dat er maar 1 persoon per keer in de ruimte mag. Op die manierneem je het sociale aspect van roken weg en voorkom je dat werknemers uitgebreid hun weekend bespreken. Daarnaast kan je grenzen stellen aan het aantal keren dat iemand naar de rookruimte mag. Dit schept voor de roker duidelijkheid maar is ook eerlijk naar de niet rokers toe. Immers, collega’s zien ook hoe vaak iemand naar de rookruimte loopt. Dat kan voor scheve gezichten zorgen, want de tijd die de collega gebruikt om te roken, wordt niet verhaald.

Als werkgever heb je wettelijk gezien geen recht om iets te zeggen over het aantal pauzes dat een werknemer neemt om te roken. In de wet staat dat je recht heb op 30 minuten pauze als je een werkdag van tussen de 5,5 en 10 uur hebt maar bij de meeste bedrijven is het heel normaal om tussendoor even te pauzeren voor koffie, een praatje of een sigaret. Juist op deze momenten, buiten de pauze om, moet er duidelijkheid zijn over het rookbeleid.

Een algeheel rookverbod

De beste oplossing zou zijn een algeheel rookverbod. Vaak blijkt dat de meeste werknemers daar geen moeite mee hebben, met uitzondering van de echte rokers. Zorg dat je deze notoire rokers in beeld krijgt en maak duidelijke afspraken met ze. Of bied ze professionele hulp aan, wellicht stoppen ze dan helemaal met roken. Wat je ook onderneemt het is belangrijk dat je als werkgever begrip hebt voor de situatie. Stoppen met roken is niet eenvoudig. Veel mensen willen stoppen of minderen maar kunnen dit simpelweg niet alleen.

Maak afspraken over stoppen

Om gemaakte afspraken over het stoppen van roken te controleren kan je gebruik maken van een zelftest. Dit is een perfect middel voor de “roker” om te laten zien dat hij of zij daadwerkelijk gestopt is met roken. Alleen stoppen is moeilijk, de zelftest is daarbij de stok achter de deur. We noemen dit een gedragsafsprakentest. De Sanelco zelftesten zijn allen snelle en betrouwbare testen om vast te stellen of iemand heeft gerookt. De test controleert het speeksel/ urine op de aanwezigheid van cotinine, een afbraakproduct van nicotine. Deze stof is gemiddeld zo’n 1-2 dagen na de laatste genuttigde sigaret nog aantoonbaar via het speeksel/ urine met deze sneltest.

Hieronder een overzicht van de beschikbare nicotine testen:

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_shop _builder_version=”3.0.83″ type=”product_category” include_categories=”nicotine-testen-kopen” columns_number=”0″ orderby=”menu_order” /][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]