Wat is gluten nu precies?

wat zijn gluten precies

Uitleg over gluten

Gluten is de verzamelnaam van twee groepen eiwitten die voorkomen in graankorrels: glutenines en gliadines. De gliadines zijn de veroorzakers van klachten bij coeliakie-patiënten.

Niet alle graansoorten bevatten even veel gliadines. Daarom roepen bepaalde granen heel sterke reacties op, en andere niet of nauwelijks.

Granen die van oudsher in Nederland verbouwd worden, bevatten over het algemeen veel gliadines:

  • tarwe
  • gerst
  • rogge
  • spelt
  • haver (in minder mate)

Enkele granen uit zonniger streken bevatten nauwelijks of geen gliadines en worden door veel coeliakie-patiënten beter verdragen. Dit geldt voor rijst, mais en teff (een Ethiopische graansoort). Boekweit en gierst zijn geen granen en bevatten dus ook geen gluten.

Omdat tarwe-eiwit voor zo’n 80% uit gluten bestaat, zit gluten in vrijwel elk product waarin meel is verwerkt. Dus niet alleen in brood, maar ook in sauzen, vleeswaren (niet in puur vlees), snacks, snoepgoed, etc. Het is daarom niet eenvoudig om een glutenvrij dieet consequent vol te houden.

Gelukkig komen er steeds meer glutenvrije producten op de markt. Bovendien staat tegenwoordig op vrijwel elk product of er gluten in zit.

Lees op deze pagina alles over gluten intolerantie. 

Glutentest

Met de glutentest kunt u overgevoeligheid voor Gluten (Coeliakie) eenvoudig thuis testen. Gluten-intolerantie of coeliakie (spreek uit: seuliakí) is in Nederland vooral bekend als “gluten-allergie”. Klik hier voor onze glutentest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *